FATMA AKSAL'DAN EDAK STANDINA ZİYARET

FATMA AKSAL'DAN EDAK STANDINA ZİYARET

Edirne Ak Parti Milletvekili MKYK üyesi Fatma Aksal EDAK'ın Saraçlar Caddesi'nde açtığı standı ziyaret etti.

17 ağustos depreminin yıldönümünde stand açan Edirne Arama Kurtarma Derneği EDAK yöneticileri sabah saatlerinde basın toplantısı yaparak bilgi verdi.

Öğleden sonra Fatma Aksal EDAK standını ziyaret etti. EDAK Başkanı Serhad Ceylan, EDAK yöneticileri Şafak Çekver ve Metin Kuş, Fatma Aksal'a taleplerini ilettiler.

Fatma Aksal ülke olarak büyük afet geçirdiğimizi, deprem bölgesinde yaşananları anlatırken bile ürperdiğini söyledi. EDAK ekibine hepiniz bölgedeydiniz. Allah razı olsun. İlk günden hepiniz gittiniz. 

Allah bir daha yaşatmasın ama yaşanıyor. Bunlar doğa olayları. Ben tabi işin uzmanı değilim. Uzman bir hocamız anlattı. Aslında Türkiye çok güzel bir coğrafya. Bütün zenginlikleriyle, doğal güzellikleriyle güzel bir coğrafya. İşte dağımız var, ovamız var... Bu zenginlikleri ve güzellikleri aslında yer altı hareketlerine borçluyuz değil mi? Bu yeraltı hareketleri olmasa doğada bu güzellikler olmuyor. İşte yeraltından su fışkırıyor, bu deprem faaliyetleriyle belki. Herşeyin bir bedeli var hayatta. Bu güzel coğrafyada, bu güzel bölgede yaşamanın da bedeli var. Ama doğa olaylarına hazırlıklı olmak lazım dedi.

 

EDAK Başkanı Serhad Ceylan:

 

-Vekilliğiniz hayırlı, uğurlu olsun. Biz de EDAK olarak 25. yılımıza geliyoruz. Yer problemi yaşıyoruz. Sabah belediye başkan yardımcımız da buradaydı. O da birşeyler söyledi.

Maraş'tan geldiğimizden beri görüşmeler yapıyoruz. Hâlâ net netice elde edemedik. Tam valimizle irtibata geçtiğimizde valimiz gitti dedi.

Fatma Aksal:

 

AFAD Başkanı vali olarak geliyor. Sizin için de iyi olur dedi.

Yer konusunda sıkıntıdan haberdar olduğunu, Şafak Çekver'le bu konuda görüştüğünü söyledi.

 

İstediğiniz bir bina var mı diye sordu.

 

Şafak Çekver birkaç yeri değerlendirdiklerini, en uygun yerin Kaleiçi'ndeki subay lojmanlarının olacağını söyledi.

Fatma Aksal elinden gelen desteği vereceğini söyledi.

EDAK Başkanı Serhad Ceylan; olası İstanbul depremine hazırlıklı olunması gerektiğini, Edirne ve Kırklareli'nin hazırlanması gerektiğini söyledi. İstanbul'da deprem olursa EDAK gibi yardım ekiplerinin bölgeye gideceğini, oradan gelecek göç için de bir milyon metrekarelik alt yapısının hazır, konteyner kent yapılacak rezerv alanının hazır edilmesi gerektiğini söyledi.

Kurtarma ekiplerinin her yönden donanımlı şekilde hazır olması gerektiğini, uluslararası ekiplerle koordinasyon içinde olunması gerektiğini söyledi.

Ekibe gönüllü üye kayıtlarının yapıldığını herkesin yapabileceği görevler olduğunu, şimdi 100 gönüllü üyeye ulaştıklarını kaydetti.

Serhad Ceylan, Fatma Aksal'a fahri üyelik teklifinde bulundu. Aksal memnuniyetle kabul edeceğini söyledi.

Serhad Ceylan sivil toplum kuruluşları, belediyeler, devlet kurumlarının, tüm partilerin siyasi görüş farklılıklarının kenara bırakılarak, acil olarak bir araya gelerek organize olmaları, örgütlenmeleri gerektiğini söyledi.

 

Fatma Aksal, bir felaket geldiğinde kimliğe, görüşe bakmadan herkesin başına gelebileceğini, depremde bir milletvekili ve kadın kolları başkanını, onlarca teşkilat üyesini kaybettiklerini, trafik kazalarının da öyle olduğunu, herkesin başına gelebileceğini, hep birlikte çalışılması gerektiğini söyledi.

Fatma Aksal'a kentsel dönüşüm konusu sorulduğunda İstanbul için kentsel dönüşüme başlandığını, aslında tüm illerde yapılması gerektiğini söyledi. Kentsel dönüşümde yeni ev yapılacak vatandaşların taleplerinin çok olmasının işleri zorlaştırdığını, Kahramanmaraş depreminde görüldüğü gibi can sağlığının öneminin anlaşılıp yeni ve sağlam evlere geçmenin gerekli olduğunu söyledi.