EİDS BİLGİLENDİRMESİ YAPILDI

EİDS BİLGİLENDİRMESİ YAPILDI
EİDS BİLGİLENDİRMESİ YAPILDI
EİDS BİLGİLENDİRMESİ YAPILDI
EİDS BİLGİLENDİRMESİ YAPILDI

Edirne İl Ticaret Şube Müdürü Mustafa Kurt ETSO'da emlakçılarla bir araya gelerek Elektronik İlan Doğrulama Sistemi Hakkında bilgi verdi. 

Araç ve ev kiralama, satışlarında usulsüzlüklerin önlenmesi, piyasada manipülasyonla fiyat yükseltilmesinin önüne geçmek için Ticaret Bakanlığınca EİDS sistemi getirildi. 

Bu sisteme göre ilan verecek müşteriyle sözleşme yaparak, emlakçı ilanı verecek. Aynı ilanı farklı emlakçılar verdiği zaman ilk ilanı veren emlakçı şikayetçi olabilecek. Diğer emlakçılar ceza alabilecek. Eğer mal sahibinin hatası varsa mal sahibine ceza verilecek. Yurt dışında veya uzakta bulunan mal sahipleri kısıtlı ve süreli vekaletname ile bir başkasına vekalet vererek ilan verebilecek. 

 

 

İl Müdürlüğünce 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında 2018-2023 yılları arasında;

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi için 561 başvuru yapılmış, 301 tanesine yetki belgesi verilmiş, 6 iş yerinin belgesi iptal edilmiş. Toplamda 395 iş yerinin yetki belgesi bulunmaktadır.

Piyasa yapısını bozucu veya tüketiciyi yanıltıcı ilanları önlemeye yönelik tedbirleri almak, etkin ve sürdürülebilir rekabet şartlarının ve tüketicinin korunması amacıyla Bakanlıkça alınan tedbirlere uyma zorunluluğu getirilmiştir.

 

Mezkur düzenlemeler ile elektronik ortamda hizmet sunan İlanı yayımlamadan önce ilana konu taşıtın veya taşınmazın ilan veren üyeye veya bu üyenin gerçek kişi olması halinde ilan platformlarında kimliği belli olmayan üyelikler üzerinden yayımlanan gerçeğe aykırı, aldatıcı veya sahte taşıt ve taşınmaz ilanlarının önlenmesi, bu alanlarda ilan kirliliği ile ilanlardaki bilgi kirliliğinin engellenmesi ve taşıt ve taşınmazlarda spekülatif fiyat artışlarının önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Düzenlemelere aykırı hareket edenler hakkında 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 12. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi uyarınca, HER BİR AYKIRILIK İÇİN 100 BİN TÜRK LİRASINA KADAR İDARİ PARA CEZASI uygulanacak.