EDİRNE'DE ARTTIRILAN GÜVENLİK ÖNLEMLERİYLE SUÇ ORANLARINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ VAR

EDİRNE'DE ARTTIRILAN GÜVENLİK ÖNLEMLERİYLE SUÇ ORANLARINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ VAR

Edirne Valisi Yunus Sezer, valilikte basın toplantısı düzenleyerek, Edirne içinde, sınırda, gümrüklerde güvenlik, asayiş, trafikte aldıkları tedbirleri ve sonuçlarını anlattı.

İnsan kaçakçılığı, hırsızlık, uyuşturucu tacirliği, kaçak gümrük malları ve trafik konularında istihbarat ve yapılan operasyonlarla, kontrollerin ve gözetimlerin arttırılması, alınan yoğun tedbirlerle beraber suç oranlarının düştüğünü, çok sayıda suçlunun yakalandığını anlattı. 

 

Vali Sezer'in verdiği bilgilere göre;

 

2024 yılında 4 gümrük kapısından 354.916 araç girişi oldu. 371.306 araç çıkış yaptı. 805.148 yolcu girişi 856.849 yolcu çıkışı gerçekleşti. Araç ve yolcu giriş çıkışında geçen yıla oranla %17 artış oldu.  

Geçen sene Edirne'ye 6 milyonun üzerinde yerli ve yabancı turist geldi.

 

Gümrükte;

Bu sene piyasa değeri 500 milyon olan 318.500 gümrük kaçağı malzemesi ele geçirildi. Bu oran geçen senenin tüm zamanının yaklaşık üçte birine tekabül ediyor.

 

2024 yılı itibariyle gümrük kapılarında geçen yıla oranla %116 daha fazla uyuşturucu yakalandı.

50,5 kg esrar 

176 kg 676 gr kokain

6 kg metamfetamin ele geçirildi. Geçen senenin tümünün neredeyse  1/3'i 2 ay içerisinde ele geçirildi.

Edirne'de yoğun bir şekilde uyuşturucuya yönelik tedbirler arttırılırken, bağımlılıkla mücadele ediliyor. 

Son 2 ayda 615 gr uyuşturucu maddi ele geçildi.

Uyuşturucu suçundan 132 şahsa işlem  yapıldı. 13 tanesi tutuklandı. Bazıları adli kontrolle serbest bırakıldı.

 

Hırsızlıkla ilgili alınan tedbirler sayesinde geçen seneye oranla %63'lük azalma var. Son 60 günde günlük hırsızlık sayısı 1'e düştü. Bu son 60 gün içerisinde 17 gün hem emniyet hem de jandarma bölgesinde hiçbir hırsızlık olayı olmadı.

Dolandırıcılık olaylarında özellikle iletişim yoluyla ülke çapında artış var. Edirne'de 88 dolandırıcılık olayı oldu. Sık yapılan uyarılar ve bilgilendirilmelere rağmen vatandaşlar bu tuzaklara düşüyor. Emniyet, jandarma ve valilik her zaman vatandaşların yanında yer alıyor. Bir çok olay da olay anında  çözülüyor.

 

Trafik kazalarında trafikte alınan tedbirler sayesinde son iki ayda düşüş oldu. Ama son iki haftadır ölümlü trafik kazalarında artış var. Trafik kazalarının %95'i şöfor kaynaklı kazalar. Alkollü araba kullanma, dikkatsizlik,uykusuzluk vs sebebiyle kazalar oluyor. Motosiklet kazaları oluyor.

 

Göçmen kaçakçılığında alınan tedbirler sayesinde %90 azalma oldu. Arama kararı olanlar vve örgüt üyeleri yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalandılar. 98 örgüt üyesi yasa dışı yollarla yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalandı.

 

Gümrük kapılarından 235 kg altın ülkemize girerken yakalandı.

 

Özellikle bu ay gümrük kapılarında tır trafiğinde artış var. Oradaki tır parkının yetersiz olması tır kuyruklarına sebep oluyor. İlave tır parkı çalışmaları var. 15 gün içerisinde yaklaşık 7000 tırlık park bitmiş olacak.

Seçimler için güvenlik toplantıları yapılarak bütün tedbirler alınıyor.

 

Güvenlik bilgilendirme toplantısına İl Jandarma Komutanı Hacı Ali Büber, İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun, İl Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu katıldılar.