Kurban Bayramı Geliyor

Kurban Bayramı Geliyor

Kurban Bayramı Geliyor

Özümüze dönelim 

Kendimize gelelim

Kurbanımızı keselim.

Değerli dostlarım Dini bayramlarımız, Türk töresi ve islam medeniyeti ile ilgili uygulamaları okudum. Çok güzel hasletlerin olduğunu biliyordum ama yeniden hatırlama babından geçmişe bir yolculuk oldu benim için. Hatır sorma, gönül alma, ailecek birbirleriyle hemhal olma, dede, torun amca hala dayı teyze bayramın genelde ikinci günü bir arada kitapların tabiri ile büyük aile bir araya gelirdi. Geniş bir sofra kurulur yemekler yenir ikramlar yapılır bahçede ağaçların gölgesinde çiçeklerin arasında hoş sohbet edilirdi/edilirmiş.

Kurban bayramı geliyor gelmesine de. Şimdi ise bayram tatili kaç gün. Hangi tatil beldesine gideyim, zaten evde et var kurbanımı hangi STK ucuz diyorsa onun hesabına paramı havale edeyim bende keyfime bakayım denilir duruma geldik. 

 

Ondan sonrada birlik beraberlik yalnızlık kaygı kültürü ve güvensizlik, güzel hasletleri karşıdan beklemek vs.

 

Dahada vahimi Z kuşağı söylemi. Sen çocuğuna birlik beraberlik sorumluluk ruhunu verme dede amca akraba ziyaretine gitmediğin için onları koparılmış bir gül, yolunmuş yeşil soğan gibi duygusuz bırak...

Eski günler güzel idi de ve içini çek dur.

Neyse burdan ötesi lafı güzaf

Çünkü Allah cc ayetinde Kestiğiniz kurbanın kanıda, etide Allah’a ulaşmaz Allah sizin takvamıza samimiyetine bakar diyor. 

Tamam kurbanlarınızı STK üzerinden vekaletname yoluyla ve bir fakire fukaraya verebilesiniz bu mihvalde fetva var. Amma samimiyetimizi bir yoklayalım. Kurbanı bizzat kesmek filimdeki samimiyet heyecan, iş paylaşımı, aile içi iletişimin ortamı, kurban etinin pay edilip dağıtılması, en önemliside sılayı rahim anne bana abi kardeş abla hala teyze amca ziyaretleri nerde hani.

Herkesin içinde uzun emeller, doyulmayan sevgiler, üzerine titrenilen sevgililer, evlatlar, canlar, mallar, babalar var.

İsmailini (çocuğunu) kurban eden bir peygamber Hz. ibrahim.

Babasına Allah emrediyorsa beni kes baba diyen bir çocuk peygamber. Hz İsmail.

Haydi gelin canlar cananımız hayallerimizdeki İsmailimizi kurban edelim.

Hac Süresi: 37

Onların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır; fakat O’na sadece sizin takvânız ulaşır. Sizi hidayete erdirdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız diye O, bu hayvanları böylece sizin istifadenize verdi. (Ey Muhammed!) Güzel davrananları müjdele! 

بِسْــــــــــــــــــمِاﷲِالرَّحْمَنِاارَّحِيم

لَنْيَنَالَاللَّهَلُحُومُهَاوَلَادِمَاؤُهَاوَلَٰكِنْ

يَنَالُهُالتَّقْوَىٰمِنْكُمْۚكَذَٰلِكَسَخَّرَهَالَكُمْ

لِتُكَبِّرُوااللَّهَعَلَىٰمَاهَدَاكُمْۗوَبَشِّرِالْمُحْسِنِينَ

 

37. âyette bütün kulluk davranışlarının ortak ilke ve amacına kurban örneğinden hareketle dikkat çekilmektedir. Bütün ibadetler kulun kendini olgunlaştırması, hayatını anlamlandırması ve yüce yaratıcısına yaklaşması tarzında üstün amaçlarla yapılmalıdır; Cenâb-ı Allah’ın buna ihtiyacı yoktur, ihtiyacı olan kuldur. Şu halde ibadetlerde dinen belirlenen forma sadık kalmak da Allah’ın iradesine boyun eğme mânası taşıdığı için değerlidir; bu biçimler asıl amaçtan kopmadığı sürece değerini koruyabilir, aksi takdirde içi boş birer kalıp haline gelir. Diyanet tefsiri.