Zemzem Suyu ve Kuyusu

Zemzem Suyu ve Kuyusu
Zemzem Suyu ve Kuyusu
Zemzem Suyu ve Kuyusu
Zemzem Suyu ve Kuyusu

Zemzem Suyu ve Kuyusu

Zemzem, Allah’ın Hz. Hacer ve oğlu Hz. İsmail’e ihsan ettiği mübarek suyun adıdır. Hz. İbrahim, Allah’tan aldığı vahiy ile eşi Hacer ve henüz süt emmekte olan oğlu İsmail’i Zemzem’in bugünkü yerine bırakıp gider. Henüz Kâbe yapılmadığı ve Mekke şehri kurulmadığı için orada yaşayan birileri de yoktur. Hz. İsmail’in annesi Hâcer, suları tükenip de zor durumda kalınca safa ve merve tepeleri arasında su bulabilme ümidiyle yorgun ve bitkin bir vaziyette koşmuş, yavrusuna bir şey olur korkusuyla dönmüş ve böylece yedi defa gi­dip gelmişti. Allah Teâlâ, onun çaresizliğini ve sıkıntısını, Zemzem’i çıkararak ve insanların kalplerine oraya yerleşmelerini ilham ederek gidermişti.

Zemzem suyunun hikayesi de oldukça etkileyicidir. Hz. İbrahim Mekke’de bitkisi olmayan kurak bir yerde oğlu İsmail’i ve hanımını bırakıp farklı bir yere gitmek durumunda kalıyor. Hz. İbrahim gittiğinde Hz.Hacer ve oğlu İsmail, kurak bölgede kalıyor. Hz.Hacer’in yanındakı su ve yiyecek bittiğinde oğlunu beslemek istiyor ancak hiçbir şekilde sütü gelmiyor. Telaşla bir o yana bir bu yana koşturan Hz.Hacer, ne yapacağını bilmeden yüksek bir tepeye çıkıyor. Tepede su sızıntılarını fark edip direkt oraya doğru koşuyor. Susuzluktan zor bir durumda olan Hz.Hacer, hızlı bir şekilde suyu içmeye başlıyor. Suyu içtikten sonra sütünün geldiğini fark edip suyun bitmemesi için suyun etrafına kumdan bir set yapmaya girişiyor. Bu seti oluştururken de “zem zem” diye sesleniyor önündeki suya. Yani “dur dur” anlamına gelen bu kelimeleri kullanıyor. Bu sebepten dolayı bu mucizevi suyun adı zemzem olarak günümüze kadar ulaşıyor.

Zemzem, halen Kâbe’nin 20 m. kadar doğusunda, Makam-ı İbrahim’e yakın bir yerde bulunan tavaf alanının altındaki 35 kuyudan çıkmaktadır. 2003 yılında, tavaf alanını genişletmek amacıyla Zemzem kuyusuna iniş yeri kapatılmış, bunun yerine tavaf alanı etrafındaki Zemzem içme yerleri çoğaltılmıştır.

Zemzem suyu Hac ve Umre ziyaretleri sırasında milyonlarca Müslüman tarafından içilmekte ve hediye edilmek üzere memleketlerine götürülmektedir.

Bidonlara daha sonrada mermerlerden çeşmeler yapılarak plastik bardaklara doldurularak içime inkanı geliştirilmiştir.

Tabiki daha sonraları zemzem suyu pompalanarak 3 km uzaktaki (kudey )eski hac otobüs duraklarının oldu yer)

Kudey mantıkasına depolanıp kum taş ve topraktan dezenfekte edilerek tekrar haremi şerife yeraltı sistemi ile depolanarak içmemizi sağlanmıştır.

Ümreci ve hacı adaylarıda memleketlerine götürmek için zemzem bidonları ile zemzem suyunu burdan temin etmektedirler. 

Ve yine tankerlerle  Medine-i münevvereye  gönderilen zemzem suyu için Peygamber efendimiz sallâllâhu aleyhi ve sellem Zemzem hakkında: “Zemzem ne niyetle içilirse o yararı sağlar” (İbn Mâce, Menasik, 78) buyurduğu rivayet edilmektedir. Çeşitli rivayetlerde onun şifa verici özelliği anlatılmıştır. Medine’ye hicret ettikten sonra Hz. Peygamber’in Mekke’den Zemzem suyu getirttiği de nakledilmektedir. Zemzem içerken, 

“Allahım! Senden yararlı ilim, bol rızık ve her dert için şifa istiyorum” diye dua edilir.

Dualarda buluşmak, sağlık sıhhat ve afiyette olmamız temennilerimle.

KABENİN KOMŞUSU