ŞEVVAL ORUCU
KABE KOMŞUSU
Ramazan ayı ve bayramımız sona erdi. Müslümanlar için büyük bir fazilete sahip olan Şevval ayı orucunu tutmaya başladık bile. Ramazan orucundan sonra Şevval ayında tutulan altı günlük oruç, dînen güzel ve hoş görülen bir sünnette olup farz veya vacip değildir. Ancak fazileti ve sevabı büyük olduğu için Müslümanlara meşru kılınmıştır. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) bu orucu tutan kişilerin, tam bir yıllık oruç sevabına kavuşacaklarını buyurmuştur.
ŞEVVAL ORUCU KAÇ GÜN TUTULUR?
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) bu konuda şu hadisi şerifi buyurmuştur:
"Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval'den de altı gün daha eklerse, bütün seneyi oruç tutmuş gibi olur." (Müsülim, Ebû Davud, Tirmizî, Nesâî ve İbn-i Mâce)
Ayrıca İbn-i Huzeyme'nin rivayetinde şu şekilde ifade edilmektedir:
"Ramazan ayı orucu on aya, (Ramazan'dan sonra tutulan) altı gün oruç ise, iki aya denktir ki bu, bir senelik oruç demektir."
Bu hadisten de anlaşıldığı üzere, Ramazan boyunca tutulan oruç her gün için on kat sevap kazandırır ve toplamda 300 gün eder. Şevval ayında tutulan altı gün orucu da 60 gün sevaba denk gelerek toplamda 360 gün eder. Hicrî takvime göre bir yıl 360 gün olduğundan, Şevval orucu tutan kişi bütün bir yıl oruç tutmuş gibi sevap kazanır.
ŞEVVAL ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?
Ramazan ayı ve bayramından sonra, Şevval ayı içinde "altı gün orucu" olarak bilinen bu orucu tutmak müstehaptır. Şevval orucu, ayın herhangi bir gününde tutulabilir. Arka arkaya tutmak zorunlu değildir; kişi dilediği zaman bu orucu tamamlayabilir.
ŞEVVAL ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?
Nafile veya farz oruçlarda niyet aynı şekilde edilir. Sahura kalkmak en güzel niyettir ve imsak vaktine kadar niyet edilmesi gerekir. Sahura kalkmadan oruç tutacak kişiler güneşin tepe noktasına varmadan niyet etmelidir. Oruç tutmaya başlamadan önce "Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya" şeklinde niyet edilmesi, orucun kabul edilmesi için gereklidir.
Allah (C.C.) hepimize Şevval orucunu tutmayı nasip etsin.
Yorumlar (0)