DUANIN FAZİLETİ

DUANIN FAZİLETİ

Kulun bütün benliğiyle yüce yaratana yönelerek ondan istek ve dilekte bulunmasına dua denir.

Duanın ana hedefi insanın Allah’a halini arzetmesi ve O’na niyazda bulunması olduğuna göre dua kul ile Allah arasında bir diyalog anlamı taşır. Bunun gerçekleşmesi için önce Allah insanı kendi varlığından haberdar etmiş, insan da varlığını benimsediği bu yüce kudret karşısında duyduğu saygı ve ümit hisleri sebebiyle kendisinden daha üstün olanla irtibat ihtiyacını duymuştur. Dua böyle bir irtibat neticesinde insanın bir taraftan kendi ihtiyaç ve eksiklerinin telâfisini, diğer taraftan daha mükemmele ulaşmasını hedefleyen bir diyalog vasıtasıdır. 

Bir başka söyleyişle dua sınırlı, sonlu ve âciz olan varlığın sınırsız ve sonsuz kudret sahibi ile kurduğu bir köprüdür. Bu sebeple insan tarihin hiçbir döneminde duadan uzak kalmamıştır.

Duanın muhtevasını ve dua edenin iç dünyasını yansıtan dış şekiller duanın bir parçası sayılır. Ayakta durma, diz çökme, eğilme, secde etme, başını eğme, elleri gök yüzüne doğru kaldırma, iki yana açma, kavuşturma, kenetleme, gözleri yukarıya dikme, elleri birbirine vurma, göğse veya alna vurma, ayakların çıplak veya giyinik, başın açık veya örtülü olması, vücudun bir yere yönelmesi, hareket etmesi, jestlere sözün katılması, mûsiki aletlerinin kullanılması gibi haller çeşitli dinî çevrelerde dua esnasında görülen farklı davranışlardır.

Ramazan ayı biz insanlara günahlarımızdan temizlenmek için verilmiş en güzel fırsattır. Her ayda ibadetlerimizi yapmalıyız ancak bu ayda ibadetlerimizin üzerine adeta titremeliyiz. Elimizden geldiğince Ramazan ayını dolu dolu yani bol bol ibadet yaparak geçirmeliyiz. Rahmet ve mağfiret kapıları kapanmadan

* Bu ayda Kur'an-ı Kerim indirildiği için her gün okuyabileceğimiz miktada Kur'an okumalı eğer okumayı bilmiyorsak öğrenmeli, mukabelelere gidip dinlemeliyiz.

* Namaz vakitlerimizi aksatmamalı, kaza namazlarımıza da ağırlık vermeliyiz. Bunun yanında gece sahura kalktığımız zaman gece namazı adı verilen teheccüd namazını da kılmalıyız. Bu ayda her gün şükür namazı kılmayı da aksatmamalıyız.

* Teravih namazları da bu aya özgü kılınması sünnet olan namazdır. Bu namazı da elimizden geldiğince kılmaya çalışalım.

* Sadaka, zekat vermek de ibadettir. Ramazan ayında durumu olmayan insanlara yardım etmek, bir ailenin iftar yemeğini bile karşılamak oldukça büyük bir sevabı vardır. Ramazan ayında çevrenizdeki insanlarla paylaşımlarda bulununmanın yanında ısrarla dualar etmeliyiz 

* Hayırlı dualar etmek de ibadettir. Müminin mümin kardeşine ettiği dua sadakadır. 

* Bu mübarek ay boyunca elimizden geldiğinden fazla ibadetlere sarılıp Allah'ın huzuruna çıkmalıyız. Allah bağışlayıcı, affedicidir. Bu mübarek ayın hürmetine gönülden yapılan, bütün hayır duaları kabul olacaktır İnşallah.

Peygamber efendimiz şöyle buyuruyor;

Allahümme inneke afüvvün kerimün tuhibbül afve fa'fü anni.

– "Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et". (Tirmizi, Daavat 84. Ayrıca bk. İbni Mace, Dua 5)

KABENİN KOMŞUSU