DEPREMİ FIRSATA ÇEVİRELİM

DEPREMİ FIRSATA ÇEVİRELİM
DEPREMİ FIRSATA ÇEVİRELİM

DEPREMİ FIRSATA ÇEVİRELİM 
Depremde yıkılan şehirlerin yeniden İMARI/İHYASI yapılmalıdır.
Osmaniye ve 10 ili kapsayan depremde felaketi sefaleti yaşadık yıkımlar oldu.
Şimdi ise şehirlerin yeniden inşası imarı ve planlanması gerekiyor. Devlet olarak depremzede vatandaşlarımızın mağduriyetini çözmek için TOKİ kanalıyla konutlar inşa ediliyor. 
Depremin üzerinden 6 ay geçti ve şu an itibarıyla ağır hasarlı konut ve işyerleri kontrollü bir şekilde yıkılıyor. Bir sokakta bir caddede veya mahallerde bulunan ağır hasarlı binalar yıkıldığında çıkan tablo deprem kadar vahim bir durum arzediyor. Üç dört tane yan yana binalar yıkılıyor ortada bir bina direk gibi ortada kalıyor. Bazı sokakların iki tarafındaki binalar komple yıkıldı ve sokak diye bir şey kalmadı. Osmaniye’de yaşayanlar çok iyi bilirler. Zafer camisi ile Osmaniye’nin şehir merkezinden geçen E 90 Adana-Gaziantep otoyolu arasındaki tüm binalar yıkıldı ve büyük bir boş alan ortaya çıktı. Orada oluşan meydan ise çok hisseli bir arsa durumuna düştü. 
Orta hasarlı binaların durumuda cabası. Orta hasarlı binaları bina sahipleri gerekli güçlendirmeyi yaparak oturabilir deniliyor. Lakin inşaat sektörü fiyatları enflasyonist baskı ile birlikte çok ama çok yükseldi. Hasarlı binayı yaptırayım dese maddi imkanı yok, binayı terkedeyim dese o kadar eşyayı nere nasıl götürecek çıkmazını yaşıyor. Çünkü şu an itibarıyla Osmaniye’de kiralık ev bulma imkansız görünüyor. Konteyner kentte gitse ayrı bir negatif durum arzediyor.
Hal böyle olunca; evet Deprem oldu felaketi yaşadık sefaleti iliklerimize kadar hissettik. Deprem ile birlikte bu felaketi fırsata dönüştürme zamanı geldi. Artık depremi yaşayan bizler bu durumu kabullendik. Yıkılan binaların kaybolan sokakların ucube durumda kalan binaların durumu şehir planlamacılar tarafından Valiliklerimizin kontrol ve denetiminde Çevre ve Şehircilik Müdürlüklerinin öncülüğünde ilgili kurum/kuruluşların birlikte çalışması neticesinde fay hatları (jeolojik durumlar) değerlendirilerek yeni şehirler oluşturulması elzem bir durum arzetmektedir.
Gerekli plan proğram yapılarak şehirlerimizin yeniden ihyası yapılması en büyük hayalim ve yetkili kurum ve kuruluşlardan arzuhalimdir.
Örnek olarak;
Barcelona'nın şehir planlamasının 1859'da şehir planlamacısı & mühendis Ildefons Cerd à tarafından mükemmel bir ızgara halinde tasarlandığını ve inşa edildiğini biliyor muydunuz. Sokaklar boyunca hava akışını kolaylaştırırken, alt katlardaki dükkanlara ve apartmanlara giren güneş ışığı ve gün ışığını en üst seviyeye çıkarıyor.
sandor_otvos tarafından Simetrinin zaferi