AREFE ORUCU

AREFE ORUCU
AREFE ORUCU
AREFE ORUCU
AREFE ORUCU

AREFE ORUCU  
Arefe günü, Arafat'ta hacılar, vakitlerini dua, namaz, zikir, tesbih, va'z dinleme, Kur'ân okuma vb. ibadetlerle geçirirler. Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar yirmi üç vakit farz namazların peşinden, selâmdan sonra teşrik tekbiri getirmek vaciptir.
Bizlerde hacca gitmesek arafat- a çıkmasak da hacılara eşlik eder bu “ecri azimden ( büyük sevaptan ) yararlanmak ister arefe günü oruca niyet ederiz, bayramın arefesini bir gün olarak oruçlu geçiririz tekbirler getirmeye başlarız taki bayramın son gününe kadar teşrik tekbirlerimize devam ederiz inşallah.

TEŞRİK TEKBİRİ NASIL VE NE ZAMAN OKUNUR

Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, yirmi üç farz namazının arkasından birer defa Teşrik Tekbiri getirilir.
Teşrik Tekbiri. :
“Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd"

Teşrik Tekbiri anlamı şöyledir:
“Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur".

“Tekbirlerin bu şekli Hz. Ali ve Abdullah b. Mes'd (r. anhümâ)'ya dayanır”

Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür. Peygamberimizin zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmayı sürdürdüğü rivayet edildiği için zilhiccenin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır. Fakat sıkıntıya ve halsizliğe sebep olacağı gerekçesiyle, hacda olanların 9. günü (arefe günü) oruç tutması mekruh görülmüştür. Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak “Arefe gününden daha çok Allah’ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur” buyurmuş, yine “Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah’tan umulur” dedi. (Müslim, Sıyâm, 196-197) nakledilmiştir.
Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün islam dinimizde önemli bir yeri vardır. Peygamber efendimiz ( sav ) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’ cc naz ile nitaz edilir.

Resulullahın (asm) bildirdiğine göre:
"Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en faziletli söz de: Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu. (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, O'nun ortağı da yoktur) sözüdür." (Muvatta, Hacc, 246)
Hazreti Aişe (ra) anlatıyor:
"Allah, hiçbir günde, arefe günündeki kadar bir kulu ateşten çok azat etmez. Allah mahlukata rahmetiyle yaklaşır ve onlarla meleklere karşı iftihar eder ve: 'Bunlar ne istiyorlar?' der." (Müslim, Hacc, 436)
Resulullah (asm):
"Arefe gününe hürmet edin! Arefe, Allah'ın kıymet verdiği bir gündür." demiştir.
Hazreti Ömer'in halifeliği zamanında Yahudilerden birisi:
"Ey Ömer, siz bir âyet okuyorsunuz ki, o âyet bize inseydi o günü bayram olarak kutlardık." dedi. O âyet, Maide sûresinin üçüncü âyetiydi.
Cenab-ı Hak şöyle buyurmuştu:
"Bugün, sizin dininizi kemale erdirdim ve size nimetimi tamamladım."
Bu âyet, hicri onuncu yılda, Veda Haccı'nda, arefe günü olan cuma günü ikindiden sonra, Peygamber Efendimiz (asm) Arafat'ta "Adba" adındaki devesinin üzerinde vakfede iken nazil olmuştu. Deve vahyin ağırlığına dayanamayarak yere çökmüştü.
Hz. Ömer (ra)'e Yahudi'den hangi âyet olduğunu öğrenince şöyle dedi:
"Biz o günü ve o gün bu âyetin Hz. Peygambere (asm) nazil olduğu yeri biliriz. Cuma günü arefede bulunuyordu." demiş ve o günün bayramımız olduğuna işaret ederek arefe gününün önemini belirtmiştir

Hz. Ebu Bekir'in oğlu Abdurrahman, Arefe günü kardeşi Hz. Aişe'nin (r.a.) huzuruna girdi. Hz. Aişe oruçlu olduğu için hararetten dolayı üzerine su dökülüyordu. Abdurrahman ona:
"Orucunu boz" dedi. Hz. Aişe:
"Resulullahın (s.a.v.), 'Arefe günü oruç tutmak, kendisinden önceki senenin günahlarına keffaret olur.' dediğini işittiğim halde iftar mı edeyim?" dedi. (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 458)
"Keffaret olur", günahları örter, affettirir, demektir. Bizim gibi neredeyse bir günah denizinde yüzen ahir zaman Müslümanları için bundan daha büyük bir müjde olabilir mi? İşte af ve mağfiret fırsatı!

Başka bir rivayette ise Hz. Aişe şöyle demiştir:
"Arefe gününün orucu bin gün oruç tutmak gibidir." (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 460)
Demek ki, bir günlük arefe orucu, üç yıllık normal günlerde tutulan oruç sevabına denktir.
Efendimiz, bugünün faziletini şöyle anlatır:

"Arefe günü gelince, Yüce Allah rahmetini saçar. Hiçbir gün o günde olduğu kadar insan cehennemden azat olunmaz. Kim Arefe günü gerek dünya ve gerekse âhiret ile ilgili olarak Allah'tan bir şey isterse, Allah onun dileğini karşılar."

Yine konuyla ilgili bir hadis şöyledir:

"Arefe gününden daha faziletli bir gün yoktur. Allahü Teala o gün, yer ehli ile meleklere karşı övünür ve (Arafat'taki hacıları kast ederek) şöyle buyurur:
'Kullarıma bir bakın. Saçları başları dağınık, toz toprak içinde her uzak ilden bana geldiler. Bu hâlleri ile onlar, rahmetimi ümit etmekteler, azabımdan dahi korkmaktalar. Şahit olunuz, onları bağışladım. Onların yerlerini cennet eyledim.'
Melekler derler ki:
'Onların arasında biri var ki; yalancıktan bu işi yapar. Falan kadın da öyle.'
Allahü Teâla şöyle buyurur:
'Onları da bağışladım.'
Arefe günü olduğu kadar, hiçbir gün cehennemden daha çok azat edilen olmaz."
Hacca gidemeyip fakat herkes kendi ülkesinden bu mübarek güne saygıyaten orucuna niyet ederse haç yapmış kadar sevabı vardır ümit edilir.
(Arefe günü tutulan oruç, geçmiş ve gelecek yılın günahlarına kefaret olur.) [Müslim]

En güzel bayramlara hep birlikte sağlıkla ve huzurla erişelim.
Allah’tan mağfiretin istendiği bugünlerde hepimizin affa mazhar olmasıdır. Bu günün feyiz ve bereketi üzerimizden eksik olmasın. Niyetlerimiz makbul, amellerimiz kabul olsun. Arefe günümüz mübarek olsun rabbim sevabından mahrum etmesin
Allah cc oruclarımızı kabuletsin inşaallah.
Sevdikle Yüreklerde bir esinti ve barış paylaşımına en sıcak merhabadır bayramlar. Bu arefe gününüzü kutlar bayrama kavuşmanızı dilerim.
Allah’ım, kalbimizi, gözümüzü, gönlümüzü nurlu kıl. Allah’ım, kalbimize genişlik, işlerimize kolaylık ver amin amin
Arefe gününüz kutlu olsun.


KABE  İHRAMA GİRDİ

Biz Müslümanların kutsal mekanı Mekke'de, bu gün itibarı ile hac hazırlıkları başladı. Kabe'nin örtüsü 3 metre yukarı çekildi, beyaz ihram örtüsü Kabe'ye giydirildi.

Kabe-i Muazzama'da her yıl Hac mevsimi döneminde Kabe'nin örtüsünün bir kısmı yukarı doğru çekilerek, yerine beyaz ihram örtüsü örtülüyor.

Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, hac mevsimine girilmesiyle, Kabe'nin örtüsünün 3 metre yukarıya doğru çekildi ve yerine 2 metrelik beyaz ihram örtüsünün atıldığı belirtildi.

KABENİN ÖRTÜSSÜ 3 METRE YUKARI ÇEKİLDİ Çünkü;

Suudi Arabistan resmi haber ajansı VAS'ta yer alan habere göre, bazı hacı adaylarının Kabe'nin örtüsünü kesmek istedikleri ya da dokunarak yıprattıkları için böyle bir önlem alındığı kaydedildi
Evet biz insanlar aciziz Allah’ın beytinde onun örtüsünün aşkınada olsa vahşice kabenin örtüdünden birer parça kesme veya koparmak edebe aykırıdır. Bilindiği gibi zilhicce ayı kurban bayramı yani hac yapılan mübarek bir aydır. Ayın dokuzunda ARAFAT’ta vakfeye durulacak ve o günün akşamında MÜZDELİFE den taş toplanarak bayramın birinci günü şeytan taşlanacak ve hacılar umrelerini yaparak ihramdan çıkılacaktır. Hacıların ihramdan çıkmalarıylada kabedeki gördüğünüz ihram çıkartılacaktır.
KABE’ye yeni libası giydirilecektir. Hac tamamen bitene kadarda kabenin örtüsü yerden üç metre zarar görmemesi için toplu kalıcaktır. KABE-i MUAZZAMA’nın örtüsü senede bir kere değişmektedir.
Kabeninin örtüsünün teklifesi (yaklaşık maliyeti) aşağı yukarı 20 milyon saudi riyalidir.
Rabbim kara sevdamıza kavuştursun inşallah.
KABENİN KOMŞUSU