YEŞİL KUBBE ÜSTÜNDEKİ KÜÇÜK PENCERENİN HİKMETİ

YEŞİL KUBBE ÜSTÜNDEKİ KÜÇÜK PENCERENİN HİKMETİ
Emiyra Bayrak Kabe komşusu
YEŞİL KUBBE ÜSTÜNDEKİ KÜÇÜK PENCERENİN HİKMETİ
YEŞİL KUBBE ÜSTÜNDEKİ KÜÇÜK PENCERENİN HİKMETİ
YEŞİL KUBBE ÜSTÜNDEKİ KÜÇÜK PENCERENİN HİKMETİ

 

Peygamber Efendimiz s.a.s. Efendimizin kabr-i saadetlerinin bulunduğu kısmın üzerine ilk kubbeyi Memlük Sultanı Kalavun yaptırmıştır. Emir büyük yerden gelince kubbe inşâsı için vira bismillah denilmiş. Lakin ferasetli ecdadımız, Nebiler Nebisi’nin kabr-i şerifinin üzerinde bu kubbeyi nasıl inşâ edeceklerini günlerce düşünmüşler. “Biz nasıl olur da Efendimiz s.a.s.’in üzerinde çalışabiliriz; bu çalışmamız Ona s.a.s. ve halifelerine karşı saygısızlık olur” diyerek, düşünmüş, düşünmüşlerdir. Nihayet aralarında anlaşarak, “madem bu kubbe illa ki inşâ edilecek, o zaman her bir inşaat malzemesinin adını değiştirerek kubbeyi inşâ edene dek, tek bir dünya kelamı konuşmamaya yemin edelim demişlerdir. Çivinin adı: Allah-u Ekber, çekicin adı: Sübhanallah, tahtanın adı: Sallallahu ala seyyidina Muhammed, çamurun, liflerin her birinin adını Allah’a ve Peygamberine ait övgü sözleri ile eşleştirmişlerdir.

Bu ne güzel bir incelik, zarifliktir; Ya Rabbim!

YEŞİL KUBBE ÜSTÜNDEKİ PENCERE

Medine"de Mescidi Nebinin Hücreyi Saadet kısmının üzerinde bulunan Kubbeyi Hadra-(Yeşil Kubbe) üzerinde bir küçük pencere bulunur. Peygamber Efendimizin Kabri Şerifininin (s.a.v.) baş hizasında, yağmur ve güneş ışığı alan ve tek açık olan penceredir.  Resulullah’ın gökyüzü ile teması için bırakılmıştır. Başka hiç bir yerden kabirlerin içerisine girmek ve görmek mümkün değildir.

Her yer örülü, kabirlere açılan odaya kapı ve pencere konulmamıştır.

Hz. Aişe (r.a.h.) Validemiz zamanında Medine’de  çok zorlu bir kıtlık yaşandı. Uzun süre Medine'ye yağmur yağmadı. Tarlalar kurudu, sular kesildi. Şiddetli bir kuraklık meydana geldi. Yağmur duasına dahi çıkıldı fayda vermedi. Medineliler çareyi Hz. Aişe (r.a.h.) Validemize müracat etmekte buldular. Heyet Hz. Aişe Validemize “Medine’de şiddetli bir kıtlık var, ne yaptıysak Allah bir damla yağmur indirmedi. Herşey telef oldu. Bizim durumumuza bir çare” dediler. Hz. Aişe Validemiz  gelen Medineli heyeti dinledikten sonra “ Siz yoksa Peygamberimiz ile semanın, gökyüzünün arasınımı örttünüz, kapattınız. Yoksa Peygamberimizin kabrinin sema ile bağınımı, buluşmasınımı kestiniz” dedi. Bunun üzerine Medineli heyet  “ Evet, güneşten, yağmurdan  ve dış etkenlerden korumak için böyle bir şey yaptık, Hurma lifleri ile kabrin odasının  üstünü  kapattık” dediler. Bunun üzerine Validemiz “ Tez onun üzerini açın, eğer onu sema ile buluşturmazsanız, sema size bir damla yağmur indirmez” dedi. Gittiler ve Peygamber Efendimiz s.a.v baş hizasında yukardan üzerini açtılar. Tam baş hizasında açılan bu pencere ile Kabri Şerifi sema ile buluştu.

Bundan sonra Medine’ye üç gün yağmur yağdı. Bu seneye de bolluk senesi dendi. O yüzden daha sonra yapılan Yeşil Kubbe üzerinde bu pencere açıldı, içerdeki ilk kubbede bulunan pencerenin tam üstünde, semaya bakmaktadır. O yüzden bu pencere hiç kapatılmaz. Sadece kuşların girmesini önlemek için tel örgü çekilmiştir. Buna rağmen bir defasında içeri bir güvercin düşmüş ve ölmüş, onu çıkartmak için burdan aşağı bir salih kişi ayaklarından bağlı sallandırıarak indirilmiş ve ölen kuşu çıkartmıştır. Kabirleri gören Semhudi'den başka bu kişi olmuştur. Içeride ne gördün sorusuna " balık sırtı yapılmış arka arkaya yatan üç kabir ve ince sarı olan topraklarını gördüm" demiştir.

"Bir ben değil alem, Sana aşık Efendim."

Allahümme salli ala sayidina MUHAMMED

KABE’NİN KOMŞUSU