ŞEVVAL ORUCU

ŞEVVAL ORUCU

Değerli okuyucularım yeni yayımlanan  “KALBİ HİSLER” kitabımda ŞEVVAL ORUCU ile ilgili  yazımı siz değerli okurlarım ile paylaşmak istiyorum. Dün arefe günü internet üzerinden Türkiye’deki gönül dostlarım ile yapmış olduğum tavaf sonrası Kabe’den canlı yayında da bu konu üzerinde durmuştum. 

Ramazan ayı sona erdi. Bu gün bayram ve ben Ramazan bayramınızı en kalbi duygularımla tebrik ediyor Suudi Arabistan Mekke (Kabe’den) gönül dolusu muhabbetlerimi gönderiyorum. Biz müslümanlar için büyük fazileti olan Şevval ayı orucunu tutmak çok önemlidir. Şevval orucu nedir, nasıl tutulur, ne zaman tutulur, sünnet midir, farz mıdır? Şevval orucu kaç gün tutulur? 

Bu gibi sorular merak konusudur. İşte tüm bu merak edilen soruların yanıtlarını burada sizlerle paylaşıyorum.

Ramazan orucundan sonraki Şevval ayından 6 günlük oruç, dînen güzel ve hoş görülen bir sünnettir, fakat farz veya vâcip değildir. Fazîleti ve ecri büyük olduğundan dolayı bu 6 günlük oruç müslümana meşrû kılınmıştır. Zirâ her kim, bu orucu tutarsa, kendisine tam bir yıllık oruç sevabı yazılır.

ŞEVVAL ORUCU KAÇ GÜN TUTULUR?

“Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval'den de altı gün daha eklerse, bütün seneyi oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Ebu Davud, Tirmizî, Nesâî ve İbn-i Mâce)

İbn-i Huzeyme'nin rivâyeti ise şöyledir:

“Ramazan ayı orucu on aya, (Ramazan'dan sonra tutulan) altı gün oruç ise, iki aya denktir ki bu, bir senelik oruç demektir."

Hatta şöyle matamatiksel olarak hesaplarsak bir ay 30 gündür. Onla çarparsak 300 gün eder. 6 gün Şevval orucunu da onla çarparsak 60 gün, yani toplam 360 gün eder. Şevval orucunun bir senelik oruç sevabı vardır diye buyurur Peygamber Efendimiz (sav) miladi takvimde bir senede 365 gün vardır. Kameri ay üzerinden hesapladığımızda, hicri takvime göre de bir sene 360 gündür.

Hikmette burda gizlidir işte.Allah (cc) her şeye kadirdir.

Ramazan ayından sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Muhammed (sav), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur” (Müslim, Sıyam, 24; Tirmizî, Savm, 53) buyurarak Şevval ayında altı gün oruç tutmaya teşvik etmiştir. Âlimlerimiz, bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi sevap almanın izahını şöyle yapmaktadır.

Ramazan boyunca oruç tutan insan her orucuna on sevap almışsa yekûnu üç yüz eder. Şevvâl ayında tuttuğu altı orucuna da onardan altmış sevap alınca, eder üç yüz altmış. Yani bir sene. Dolayısıyla hadîsinişaret ettiği sırra nâil olur. Bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi mânevî kazanç elde edebilir.

Aslında bu gibi mânevî konuşarda esas olan, o işi ihlasla yapmak, büyük bir gönül arzusu ile talip olmak mühimdir. Bazen öyle oruçlar olur ki, tutanın gönlünde beslediği derin ve sâfî İhlas yüzünden 360 gün değil, belki 360 senelik nâfile oruç sevabını alabilir. İhlas ile kim ne isterse Rabbimiz onu verebilir. Bu bir niyet ve ihlaslı inanç meselesidir. Tıpkı yolun kenarına uzaklardan bir taşı yuvarlayarak güç bela getirip yerleştiren adamla, bu taşı oradan aynı güçlükle uzaklaştıran bir başka adamın niyeti ve yorumu gibi.

ŞEVVAL ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Ramazan ayı ve bayramından sonra Şevval ayı içinde “altı gün orucu” adıyla bilinen orucu tutmak müstehaptır.

Ramazan’dan sonra gelen 30 günlük Şevval ayı içinde, istediğiniz zamanlarda toplam 6 gün olan Şevval ayı orucunu tutabilirsiniz.
Şevvâl ayının ilk günü bayramın ilk günüdür. Ramazan Bayramı'nda oruç tutulması haramdır. Bayramın diğer günlerinde ve Şevval ayında kaza veya nafile oruç tutulabilir.

Şevval ayında tutulan 6 günler orucu için art arda tutulmasıyla ilgili kesin bir hüküm yoktur. Kişinin yorgunluğuna ve enerjisine bağlı olarak Şevval ayı içerisinde tamamlanması doğru olmaktadır.

ŞEVVAL ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?

İster nafile olsun ister farz olsun, oruca aynı şekilde niyet edilir. Sahura kalkmak en güzel niyettir ve imsak vaktine kadar niyet edilmesi gerekir. Sahura kalkmadan oruç tutacak kişiler ise güneş tepe noktasına gelmeden niyet etmelidir. Sahura kalkmayan ve güneşin tepe noktasına varacağı ana kadar niyet etmeyen kişinin o gün tuttuğu oruç kabul edilmez. O yüzden oruca başlamadan önce ‘niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya şeklinde niyet edilmesi orucun kabul edilmesi için gereklidir.

Allah (cc) Şevval orucunu tutmayı herkese nasip etsin.

kABENİN KOMŞUSU