RAMAZAN AYININ SON ON GÜNÜ

RAMAZAN AYININ SON ON GÜNÜ

Kur’an-ı Kerim’de ‘bin aydan daha faziletli’ (Kadir Suresi, 3) diye bildirilen Kadir Gecesi’nin kıymetini çok iyi bilen Peygamber Efendimiz, Ramazan’ın son on gününde çokça ibadet ederdi. (Müslim)

Hz. Aişe (r.a.)’dan yapılan rivayete göre, Rasulullahsallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

“Bana Kadir Gecesi gösterildi, sonra unuttum; artık onu Ramazan’ın son on gününde arayın.” (Buharî, İtikâf, 9)

Buharî’nin rivayetinde “Son on günün tek sayılarında arayın…” buyrulmuştur.

Ebu Hüreyre (r.a.)’dan yapılan rivayete göre, Rasulullahsallallahu aleyhi ve sellemEfendimiz şöyle buyurmuştur:

“Kim inanarak, sevabını ancak Allah’tan bekleyerek Kadir Gecesinde kıyam üzere olursa (uyanık kalıp ihya ederse) geçmiş günahları affedilir.”(Buhari, Siyam: 71)

Peygamber efendimiz (s.a.v) af ve mağfiret ayı olan Ramazan için şöyle buyurmuştur: “Ramazan; evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden kurtulma ayıdır.”

Ramazan ayının son on günü cehennem azabından kurtuluş olarak nitelendirilir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) Ramazan ayının son on gününü, “Mümin kulların, Ramazan’a hürmet eden, Ramazan’da gayret eden kulların cehennemden azad olma zamanı” şeklinde tarif etmiştir.

Tutulan oruçlarla birlikte yalnızca bedenin değil, nefsin de aynı şekilde temizlendiği, oruç ile birlikte insanın kendisini de tuttuğu bir hakikattir. Dili, nefsi, gözü terbiye etmek bu ayın en önemli özelliğidir. FecrSûresi’nin ikinci ayetinde, “Ve on geceye yemin olsun.” şeklinde bu on gecenin Ramazan’ın son on gününe işaret edebileceği üstad Elmalılı Hamdi Yazır tarafından tefsir edilmiştir.

Hz. Aişe Peygamberimizin (s.a.v) Ramazan ayının son on gününde neler yaptığını şu şekilde ifade ediyor: “Ramazan ayının son on günü girdiğinde Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem geceleri ihya eder, ev halkını uyandırır, ibadete soyunur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi.”

Ramazan ayının son on gününde ibadetlerin artırılması “bin aydan hayırlı” olarak nitelendirilen Kadir gecesinin bu on gün içinde yer alması, o gece yapılan ibadetlerin Allah katında kabulü ve günahların affedilmesine sebeptir.

Farz olan namazlardan sonra en faziletli namazın “Gece namazı” olduğunu belirtmiş, gece namazına kolay kalkabilmek için de gündüz 'Kaylule uykusunu' tavsiye etmiştir. Ramazan ayının son 10 günü, dünya işlerini bırakıp kendisine camiye kapatarak itikaf ibadetini gerçekleştirirdi.Rabbim oruçlarımızı hakkıyla tutanlardan eylesin inşallah.