RAMAZAN AYINA GİRERKEN

RAMAZAN AYINA GİRERKEN
KABE KOMŞUSU EMİYRA BAYRAK
RAMAZAN AYINA GİRERKEN
RAMAZAN AYINA GİRERKEN
RAMAZAN AYINA GİRERKEN

Evet degerli okurlarım pek çok evde Ramazan hazırlıklarına başlanıldı bile. Kimileri iftar ve sahurda kolaylık olsun diye sarmalar sarıp, börekler açıp dondurucuya koyuyor, rabbim cennetler ayaklarının altına serilmiş annelere ve tüm bunlar temin edecek değerli babalara güç versin. Mevla yavrularının rızıklarını kazanmak için çaba gösteren değerlilerimizi cennetle müjdelesin inşallah. Kimileri kıştan yıpranan, mevsim geçişiyle dengesi bozulan vücudunu yaklaşık 17 saat sürecek oruç sürecine hazırlamaya çalışıyor. 

BAKARA SURESİ  Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.  ‎يَاأَيُّهَاالَّذِينَآمَنُواْكُتِبَعَلَيْكُمُالصِّيَامُكَمَاكُتِبَعَلَىالَّذِينَمِنقَبْلِكُمْلَعَلَّكُمْتَتَّقُونَ﴿١٨٣﴾183. Yâ eyyuhâllezîne âmenû kutibe aleykumus sıyâmu kemâ kutibe alellezîne min kablikum leallekum tettekûn(tettekûne). Ey âmenû olanlar! ( İnananlar )Oruç, sizden öncekilerin üzerine yazıldığı (farz kılındığı) gibi sizin üzerinize de yazıldı (farz kılındı). Umulur ki böylece siz takva sahibi olursunuz RESULALLAH ( s a v ) Ramazan ayı öyle bir aydır ki, başlangıcı rahmet, ortası mağfiret ve sonu Cehennem ateşinden kurtulmadır. “ Resulullah ( s.a.a.): “Oruç sabrın yarısıdır.” İmam Ali (a.s): “Oruç, kul ile Yaradanı arasında bir ibadettir, Allah'tan başka kimse onu bilemez.” 

İslam'ın beş şartından biri olan oruç tutmanın farz olduğu zaman Ramazan ayıdır. Ramazan ayında tutulan oruç ile ilgili hadisleri, ayetleri sizler için derledim.

ORUÇLA İLGİLİ  HADİSLER ve AYETLER “Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine söver ya da çatarsa ‘Ben oruçluyum’ desin.”

“Muhammed’in canı kudret elinde olan Allah’’a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.”

“Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır: Birisi, iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.” (Buhârî, Savm 9; Müslim, Sıyâm 163)

“Allah rızâsı için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teâlâ,  bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar.” (Buhârî, Cihâd 36; Müslim, Sıyâm 167-168.) 

Az yiyenin vücudu sağlıklı olur. Nitekim hadis-i şerifte, “Oruç tutun, sıhhat bulun!” buyuruldu. Orucun insan sağlığına tesiri, sayılamayacak kadar çoktur. HASTA VE YAŞLILARIN ORUÇ TUTMA ZORUNLUĞU YOKTUR Bakara suresi  * اَيَّاماًمَعْدُودَاتٍۜفَمَنْكَانَمِنْكُمْمَر۪يضاًاَوْعَلٰىسَفَرٍفَعِدَّةٌمِنْاَيَّامٍاُخَرَۜوَعَلَىالَّذ۪ينَيُط۪يقُونَهُفِدْيَةٌطَعَامُمِسْك۪ينٍۜفَمَنْتَطَوَّعَخَيْراًفَهُوَخَيْرٌلَهُۜوَاَنْتَصُومُواخَيْرٌلَكُمْاِنْكُنْتُمْتَعْلَمُونَ﴿١٨٤﴾Meal (Kur'an Yolu)  ﴾183-184﴿Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye yeterlidir. Mevla oruçlarımızı layıkı ile tutup sıhhat bulmayı nasip etsin inşaallah. Hayırlı ramazanlar diliyorum. 

KABE’NİN KOMŞUSU