Oruç Ruhani Ve Bedeni Yükseliştir

Oruç Ruhani Ve Bedeni Yükseliştir

BAKARA SURESİ ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER NELERDİR?

Kuran-ı Kerimde yer alan oruç ile ilgili tam olarak 11 ayet bulunuyor. Kuran-ı Kerimde olan oruç ile ilgili ayetlerin 4 tanesi de Bakara Suresi’nde geçmektedir. Bakara Suresi’nin içinde geçen oruçla ilgili dört ayet; 183, 184, 187 ve 196. Ayetlerdir. Bakara Suresi 183. Ayette orucun farz kılındığı bildirilmektedir.

Sonraki 184. Ayette ise oruç tutmanın belirli bir güne sahip olduğu, tutmaya gücü yetenlerin mutlaka tutması gerektiği fakat tutmaya gücü yetmeyenleri fidye vermesi gerektiği belirtiliyor. Ardından 187. Ayette ise oruç tutarken yasaklanan davranışlar, orucun ne zaman başlayıp ne zaman biteceği bildiriliyor. Son olarak 196. Ayette ise Hac döneminde bazı hususlara göre oruç tutmanın gerekliliği belirtilmektedir.

Kronik hastalarımızada şifalarını versin mevla. Tabiki onlarda kefaretlerini versinler oruç tutamayanlar bir fitre değerinde günlük ödemeleri ihmal etmemelidirler. Oruç ibadeti, şer duygularına engel olup, haya duygularının gelişmesini sağlar. İnsanın şeytaniyet tarafını törpüleyip melekiyet yönünün gelişmesini sağlar. Dünyaya ve maddeye muhabbeti kırıp cennet ve Allah muhabbetinin ziyadeleşmesine yardımcı olur. Bütün bunlar imanın artmasını sağlar. Oruç tutanın uykusu ibadet, susması tesbih, amelinin, fiil ve hareketlerinin sevabı iki kat, duası müstecab olduğu, ne kadar isabetli beyandır. İşte bütün bu hususlar imanın artmasını sağlar. Orucun verdiği murakabe (Allah beni görüyor ya) hissi ve inancıyla, mümin rızkını namuslu bir surette kazanmaya ve ailesine, vatanına ve milletine tam bağlı olmaya azami bir şekilde çalışan hayırlı bir insan olur. İşte; Ramazan ayı ve bu ayda oruç ve diğer ibadetler, yukarıda anlatılan meziyet ve fiillerle, müminin imanının daha da güçlenmesine, kuvvetlenmesine vesile olur. 

Allah rızâsı için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teâlâ, bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar.” (Buhârî, Cihâd 36; Müslim, Sıyâm 167-168.)

Netice itibariyle oruç imanımızı kuvvetlendirir. Oruç hastalıksız bir vücuda tazelik ve zindelik verir. Ramazan ayında dinlenip temizlenmiş olan vücut makinesi, senenin diğer aylarında daha güzel, daha verimli çalışır. Bunu oruç tutanlar tecrübeleriyle çok iyi bilirler. Oruç vücuda zindelik getirir. Ancak şu hususlara dikkat etmek gerekir:  İftar ve sahur yemeklerini az ve hafif yemeli. İftar yemeğinden ve sahur yemeğinden sonra, tok olarak hemen yatmamalı.  Oruç gününü uyku ve uyuşukluk içinde geçirmemelidir. Oruç kişiye, vücut sağlığı verir. Her makine gibi vücut makinesinin de bir müddet durup dinlenmeye ve temizlenmeye ihtiyacı vardır. İşte oruç bunu sağlar. Ramazan ayında, İslami adab üzere tutulan oruç, vücut makinesinin dinlenmesini, temizlenmesini temin eder. Vücut sağlığı için bu nokta çok önemlidir. 

Maalesef ilk olarak geçen sene mahrum kalmıştım haremi şerifi ziyaretten ve teravih namazından. Tabiki herkes için öyleydi corona virüsünün  yüzünden.  Fakat çok şükür izinlede olsa gidip gelebileceğiz haremi şerife kabeyi ziyarete o muhteşem kraatlarıyla kabetullahın imamlarının arkasında namaz kılmaya. 

Bu ramazan geçirdiğimiz  ramazanı şeriften daha feyizli olacak inşallah . Kısıtlıda  olsa Haremi şerife namaza gide bileceğim. 40 yıl zarfında ne anılar yaşadım ben aşkıyla koşup geldiğim haremi şerifte. Evimiz haremi şerife 800 metre kadar uzaklıktaydı, ilk hicaza geldiğim senelerde özellikle çocuklarım henüz küçüklerdi iftar yemeklerini  hazırlardım ve iftara haremi şerife giderdik. Bazen eşimle bazen arkadaşlarımla çogu zamanda tek kendimi bu hazdan mahrum etmemeye gayret gösterirdim. Ramazan umresi yapanlar çok iyi bilirler kabede oruç açmanın lezzetini. Hurmamızı alırdık koşarak giderdik zemzemle hurmayla orucumuzu açar akşam namazını kılar tekrar eve gelirdik. Evde yemeğimizi yer  çocuklarımızı önce Allah’a sonrada mürebbiyelerine bırakır teravih namazına giderdik. Nasıl bir heyecandı. O yolu 8 dakikada giderdim. Ah gençlik ah. Ey Allah’ım  tekrarını nasip et ne olur. Bu seneden birkaç günde olsa razıyız, yeterki mahrum olmayalım beytini seyirde, tavafının şefkinden daha fazla mahrum etme  bizleri ya Kerim. Şer duygulardan men edilmiş bir ramazan olsun inşaallah efendim.

KABE’NİN KOMŞUSU