Leyletul kadri hayrun min elfi şehr

Leyletul kadri hayrun min elfi şehr
Leyletul kadri hayrun min elfi şehr
Leyletul kadri hayrun min elfi şehr

“Leyletul kadri hayrun min elfi şehr “

Kad'r gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

Kur’an-ı Kerim Mekke'de Ramazan ayının 27. gecesinde inmeye başlamıştır. Bu gece Kadir Gecesi denilmektedir.(Bakara, 185)

Kuran, bu inişin ramazanın Kadir Gecesi'ne rastladığını bize Kadir Suresi'nde bildirilmiştir . Türkçe Okunuşu şehru ramadâne-lleżî unzile fîhi-lkur-ânu huden linnâsi vebeyyinâtin mine-lhudâ velfurkân(i)(c) femen şehide minkumu-şşehra felyesumh(u)(s) vemen kâne merîdan ev ‘alâ seferin fe’iddetun min eyyâmin uḣar(a)(k) yurîdu(A)llâhu bikumu-lyusra velâ yurîdu bikumu-l’usra velitukmilu-l’iddete velitukebbirû(A)llâhe ‘alâ mâ hedâkum vele’allekum teşkurûn(e)

Orucun farz kılındığı ramazan ayı, insanlara hidâyet rehberi olup onlara doğru yolu gösteren ve hakkı bâtıldan ayırıcı en açık delilleri ihtiva eden Kur’an’ın indirildiği aydır. İşte bu sebeple içinizden ramazan ayına erişen orucunu tutsun. Ancak hasta veya yolcu olup da oruç tutamayan kimse, tutamadığı oruçları başka günlerde tutsun. Allah sizin için kolaylık diler, fakat zorluk dilemez. Bütün bunlar sayıyı tamamlamanız, size doğru yolu gösterdiği için Allah’ın yüceliğini tanımanız ve O’na şükretmemiz ve bu nüzulün büyüklüğüne dikkat çekmek için olacak ki, Kadir Gecesi'ni ‘‘bin aydan daha hayırlı’’ olarak nitelendiriyor. Allah cc

Konuya, Hz. Peygamber'in (SAV) durumu açısından baktığımızda, şunlar söylenebilir: Vahyin başlangıcında Peygamber efendimiz (SAV) 40 yaşında bulunuyordu. Tarih, Miladi 610'dur. İlk vahiy, Mekke yakınlarında Nur Dağı'ndaki Hira mağarasında gelmiştir.

HİRA DAĞI ( Nur dağı)

Hira (Arapça: حراءḤirāʾ) veya Hira Mağarası (غارحراءĠār Ḥirāʾ), İslam peygamberi Muhammed'in inzivaya çekildiği mağara. Ayrıca, Müslümanlarca, Kur'an-ı Kerim'in Muhammed'e bu mağarada indirilmeye başlayan dağdır, Mekke’nin yaklaşık 6 km kuzeyinde bulunan bu dağ Hira ve  Nur Dağı olarak isimlendirilir.

Kadir Suresi 

‎‎-Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.

1. İnnâ enzelnâhu fî leyletil kadr.

2. Ve mâ edrâke mâ leyletul kadr.

3. Leyletul kadri hayrun min elfi şehr.

4. Tenezzelul melâiketu ver rûhu fîhâ bi izni rabbihim min kulli emrin.

5. Selâmun, hiye hattâ matlaıl fecr.

Kadir Suresinin Anlamı, Meali

-Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.

1. Doğrusu Biz, onu (Kurân'ı) Kadir gecesinde indirdik.

2. Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?

3. Kadr (Kadir) gecesi; bin aydan daha hayırlıdır.

4. O gece Rab'lerinin izniyle Ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner.

5. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.

Rabbim kadrini bileceğimiz kadir gecesine günahlarımızdan arınmış olarak girmeyi ibadetlerimizi hakkıyla icra etmeyi nasip etsin inşallah.

Hayırlı kandiller diliyorum.

KABENİN KOMŞUSU