GÜZEL ANILMAK

GÜZEL ANILMAK
Emiyra Bayrak Kabe komşusu

 

Bir gün gelecek insanlar için sadece bir anı olacağız. Şu garip dünyada elimizden gelenin en iyisini  yapalımki güzel hatırlanalım çabasında olmalıyız.

Hayat hayal…

Ölümden kaçış yok…

Hepimiz bir gün son nefesimizi vereceğiz…

Mühim olan ardımızdan iyi bir insan dedirtebilmek…

(İnsan ölünce, üç şey hariç ameli kesilir: Sadaka-i cariye, faydalı bir eser bırakmak veya ona dua ve istigfar edecek salih evlat.) [Müslim] Hadisi Şerif 

Rabbim evlatlarımızı salihlerden eylesin.

Mevla hepimize iylik yapmayı nasip etsin, çünkü üç günlük dünyada ardımızdan Allah rahmet etsin dedirtmek büyük marifet vesselam. Çok çok iyi insandı derlerken melekleri şahit tutmak ise Rabbelalemin tastiği olsa gerek. Rabbim iyilik yapanlardan eylesin cümlemizi inşallah. ilk akla geleceği üzere, güzel hatıralar bırakan güzel insanların değil, güzel anmaya muktedir insanların sebep olabileceği şeydir aslında. 

“Âbâd olmak istersen gönül yıkma, gönül yap. Hayırla yâd edilmek istersen, bir eser bırak” .

Akıllı olan her insanın tek ve son isteğidir “Ardından iyi bir isim bırakmak”. Her insan bir kez doğar, bir kez ölür. Yaşam denilen fırsat da bir kez geçer ele, doğum ile ölüm arasında. 

Yavuz Bahadıroğlu ne güzel söylemiş; “Hayat, doğum ile ölüm arasındaki çizgiyi doğru yürüme sanatıdır.”

İnsan, kısacık ömrüne çok şeyler sığdırabilir. Bazen otuz beş yıllık ömüre ciltler dolusu kitaplar sığar, bazen de bir keşifle dillerden dillere dolaşır adı, bazen yine anılır belki, ama tiksinti ile.

Ziya Paşa’nın Terkîb-i Bend’inin bir beyitinde geçen hikâyeye göre; Çok eski zamanlarda bir bedevî, dünyada ünlü bir kişi olmak ve herkes tarafından tanınıp adını sonsuza kadar yaşatmak istemiş. Ancak bu bedevînin hiçbir konuda yeteneği ve becerisi olmadığı için kendini herhangi bir alanda kabul ettirememiş. Sonunda ünlü olmak için adı kıyamete kadar lânetle anılsın diye zemzem kuyusunun başına kadar gidip, içine bevl etmiş. Elbette hiçbir kimse bu şekilde anılmak istemez. Böyle bir fiil, telafisi olmayan ömür için geri gelmeyecek bir pişmanlıktan öteye geçmeyecektir. 

“Sorgulanmayan bir hayat, yaşanmaya değmez” demiş Eflatun.

 

Kötülerin de içinde bulunduğu bir dünyada yaşamak zordur. Daha da zor olan, kötüleşmeden yaşamını sürdürebilmek. Ancak iyi insanların, hayırlı işlerde bulunanların adları hafızalarda kalmıştır. 

Onun için gayret gösterip secmelidir eşimizi dostumuzu. Bu işin ancak maddî imkân, para-pul, mal, mülk ile olacağını söyleyenlere ise, Gönüllerde yaşayanların pek Çoğu zengin değildi, demiş ve şöyle devam etmiş: Ama dikkat edilirse, dünyaya sığmayan kralların isimleri bile unutulmuştur. Bir gün öleceğiz  amenna. Fakat dünyada hiç yaşamamış gibi olmak en acısı. Şükretmeli o halde insan, yaşam fırsatını bizlere bahşeden Yüce Rabbe. Şükretmeli ve değerlendirmeli her ânı. Her ânı fırsat bilmeli. İyilik ve güzellik adına ne varsa peşinden gidip, hayatını güzelleştirmeli. Adını sonsuza dek hatırlatacak bir esere imza  atmak için Çalışmalı. Ancak böylece güzel bir isim bırakabiliriz. 

Haydi o ozaman  güzeliklerde anılmak  için gayret göstermeye nedersiniz.

KABENİN KOMŞUSU